Zomertijd

Wat doet zomertijd nu precies met onze slaap?

DIT doet de zomertijd met je lichaam

In de nacht van het laatste weekend in maart, van zaterdag op zondag is het weer altijd raak: de zomertijd gaat in. Hier kun je alvast rekening mee houden.

In dit weekend gaat de zomertijd weer in, wat betekent dat de klok een uur vooruit gaat. We verliezen dus een uur, maar hebben vanaf nu wél 's avonds weer een uur langer licht.

 

Gevolgen zomertijd


Het betekent ook het een en ander voor je gezondheid, al zou je daar niet meteen aan denken. Op een rij wat het voor je lichaam doet.

 

1. Je slaapt minder goed

Onze biologische klok volgt een ritme dat eigenlijk langer is dan 24 uur. Het is daarom makkelijker om je aan te passen aan de wintertijd (dan wordt de dag langer), dan aan de zomertijd (als de dag nóg korter wordt dan 24 uur). Kortom: na de invoering van de zomertijd, kun je even last hebben van een slechter slaappatroon. Je biologische klok heeft niet alleen invloed op je slaap, maar ook op allerlei andere systemen in je lichaam.

 

2. Er zijn meer verkeersongelukken

Dat slaaptekort werkt ook door op het aantal verkeersongelukken; onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wees uit dat het aantal ongelukken de week na de invoering van zomertijd tijdelijk hoger is. Ai.

 

3. Het duurt twee dagen voordat je gewend bent aan de nieuwe tijd

Gemiddeld genomen - voor de een duurt het dus langer, voor de ander korter.

 

4. Avondmensen hebben meer last van de zomertijd dan ochtendmensen

Ben je een avondmens? Slecht nieuws: avondmensen hebben meer last van de zomertijd, dan ochtendmensen. Dat is een ingewikkeld verhaal over bioritmen; 't beste kun je als avondmens onderstaande tips opvolgen.

 

Zo heb je minder last van zomertijd 

  • Zoek het daglicht op

Door meer naar buiten te gaan, maakt je lichaam 's avonds meer melatonine aan; het hormoon waardoor je je slaperig voelt. Wil je je biologische klok weer gelijk stellen, dan doe je er goed aan elke dag even naar buiten te gaan.

  • Ga nu al wat eerder naar bed

Als je in de dagen voordat de zomertijd ingaat al probeert een uurtje vroeger naar bed te gaan, heb je straks minder last van de zomertijd.

  • Slaap niet overdag

Dit verstoort je biologische ritme alleen nog maar méér.

  • Sport vroeg op de dag

Probeer in plaats van 's avonds, eerder op de dag te sporten, zodat je lichaam eind van de dag genoeg tijd heeft om weer tot rust te komen.

  •  Manipuleer het licht

Probeer het de paar uur voordat je gaat slapen al donkerder te maken door gordijnen dicht te doen en lichten langzaam uit te doen. Qua licht is het 't beste om vroeg en midden op de dag veel (zon)licht te pakken, en naarmate de dag vordert verder af te bouwen - vaak val je dan het lekkerst in slaap.