Waaruit bestaat een boxspring?

Waaruit bestaat een boxspring?

Een boxspring bestaat uit andere onderdelen dan een regulier bed. In dit blog leest u uit welke onderdelen een boxspring bestaat en wat een boxspringset precies is. 

De onderdelen van een boxspring

Een boxspring is een bed dat uit specifieke onderdelen bestaat om u van het grootste comfort te voorzien. Het verschilt van een boxspringset en bestaat altijd uit de volgende onderdelen:

  • Het boxspringframe. Dit kan een houten of stalen frame zijn
  • De binnenvering. Het verende hart van uw boxspring. Dit kunnen Bonnellveren zijn of Pocketveren
  • Een drukverdeler. Dit is meestal een naaldvilt die de druk over de veren verdeeld en tevens de boxspring beschermt tegen het doorprikken van de veren
  • Een comfortlaag van schuim, zoals polyether of koudschuim
  • De bekleding. Dit kan iedere denkbare matras- of meubelstof zijn.
  • De ondersteuning van de boxspring. Dit zijn doorgaans boxspring pootjes (meubelpootjes) van metaal, hout of kunststof.

Een boxspringset of boxspringcombinatie nader bekeken

Een boxspringset is de set die u zich voorstelt bij een compleet bed. Een boxspringcombinatie of boxspringset bestaat uit een boxspring (onderbak / bodem), een matras, een hoofdbord en een topmatras. Dit wordt ook wel een Scandinavisch set genoemd.

Allereerst bestaat de boxspringset uiteraard uit 1 of 2 boxsprings. U heeft de keuze uit niet verstelbare (vaste) of verstelbare boxsprings. Deze zijn altijd elektrisch verstelbaar. De boxspring staat op poten. Bij veel beddenspeciaalzaken kunt u een keuze maken uit welke soort poten u kiest onder uw boxspringset. Ook de kleur van de boxspring kunt u vaak zelf kiezen uit een stof stalenboek. Het hoofdbord is het gestoffeerde bord dat bevestigd wordt aan de hoofdkant van het hoofdbord. Het hoofdbord wordt altijd in dezelfde kleur als de boxspring gestoffeerd. Wilt u een los hoofdbord bestellen? Dat kan via onze webshop

De matrassen die u op de boxspring legt zorgen voor de ondersteuning en het comfort dat u ervaart tijdens het slapen. Welk matras voor u geschikt is, is voor iedereen anders. De matrassen worden vaak afgedekt met een topmatras. De voordelen van een topmatras leest u hier. Boxsprings worden ook als eenvoudige vrijstaande boxspring verkocht. Natuurlijk kunt u ook al lekker slapen zonder een hoofdbord of een topmatras. In veel hotels staan tegenwoordig boxsprings met daarop een matras zonder verdere toevoegingen. Zo’n eenvoudige set wordt meestal een hotelbed of hotelboxspring genoemd.